Sportsbil på to forskjellige måter

Sportsbil på to forskjellige måter

Tiden går, ikke minst når det gjelder utviklingen av biler. Men noen klassikere har et stort og entusiastisk publikum, uansett årgang.

Et slikt eksempel kan du se med egne øyne i vår bilbutikk i Ørje i Østfold i disse dager. Legendariske Chevrolet Corvette, som har vært selve sportsbildrømmen for mange helt siden den første kom på markedet for 65 år siden, finnes i to vidt forskjellige utgaver på gulvet hos oss.

Den eldste er et knall blått smykke i cabriolet-versjon fra 1965, da Lyndon B. Johnson var president i USA og Beatles var på toppen av sin karriere. Disse bilene har forlengst blitt både samler- og investeringsobjekter med en stadig stigende priskurve. Vår utgave har 365-hesteren under panseret, den sterkeste motoren bortsett fra de sjeldne injection- og bigblock-utgavene, som forlengst er blitt så dyre at få har råd til dem.

Corvette fikk i 1965 nyheter som skivebremser på alle hjul, og med denne motoren bød den på friske kjøreegenskaper for sin tid. Det gjør den ennå, selv om få vel tør å «ta den helt ut» med en så strøken og verdifull klassiker. Men bilen har vært i Norge og blitt perfeksjonert over flere år, og siste eier har blant annet kjørt den på en uforglemmelig ferietur nedover gjennom Europa.

Kontrastene er store til den hvite 1984-modellen som står ved siden av. Denne var en sensasjon da den kom, med en helt ny konstruksjon som satte verdensrekord i G-krefter i sving og bød på targatak og digitale instrumenter, og som samtidig var lettkjørt som bare en amerikansk bil kan være.

Originalt var ikke kraftoverskuddet like stort i 1984, men vår bil – som har vært i Norge i noen år etter at den startet sitt liv på tyske motorveier – har fått det originale injection-systemet byttet ut med et tradisjonelt forgasser-oppsett. Litt mer krefter, og litt enklere vedlikehold gjør at du kan nyte bra fraspark levert gjennom en manuell kasse i den fremdeles svært moderne sportsbilen. Dette er kanskje den billigste porten inn til en fullblods, kjøreglad sportsbil som kan måle seg med mye langt nyere og langt dyrere.

Uansett hvilken du velger, får du en virkelig legende i garasjen. Og like mye moro – på to forskjellige måter…