Entusiastene strømmer til Stasbils butikk 

Entusiastene strømmer til Stasbils butikk 

Det går mot vår, selv om det ikke uten videre ser slik ut utenfor vinduet om dagen. Det vil både for vår del og for alle andre som har moro av biler og motorsykler si at det begynner å krible i fingrene etter å komme ut av garasjen og ha det gøy igjen. Forleden fikk vi besøk i butikken av en gjeng som virkelig ga oss vår-følelsen.

Det var den lokale entusiastbil-klubben «Border Cruisers» som holdt sitt årsmøte hos oss, og godt over 30 personer i alle aldre strømmet inn i lokalene i god tid før lederen smalt klubben i bordet og forlangte ordet. Mange hadde selvsagt mye å snakke med hverandre om, og de hyggelige og kunnskapsrike entusiastene passet selvsagt også på å «gå over» bilene vi har i butikken med argusøyne.

Det er alltid gøy å treffe på entusiaster, enten de er i handlemodus eller ikke. Entusiasme smitter, og vi lærer stadig noe nytt i møte med folk som kan ekstremt mye om forskjellige ting, enten det er Volvo på 1970-tallet eller justering av forgassere som er deres spesialfelt.

Om det ble noe konkret bilsalg som følge av klubbmøtet, det har vi ingen anelse om. Men vi ble kjent med hverandre, og forhåpentligvis kan vi ha nytte av det i en eller annen form fremover. Og det er alltid hyggelig å høre hva folk er interesserte i, det har unektelig litt innvirkning på hvordan vi tenker med hensyn til hva vi skal fylle butikken med fremover.

Det er også kjekt å kunne ha dørene åpne for å samle litt folk på kveldstid av og til. Det er tross alt da de fleste har god tid til å se, tenke og dele med seg av meninger og tips, og så lenge vi driver som vi gjør – som en enmannsbedrift, er vi selvsagt også innstilt på å fortsette å være tilgjengelige nærsagt døgnet rundt, siden det tidvis kan være vanskelig å ha faste åpningstider. 

– Border Cruisers var den første klubben som har besøkt oss og arrangert et møte i lokalene våre siden vi startet. Vi håper det blir flere etterhvert, sier Even Eng, og legger til at det ikke nødvendigvis trenger å være organiserte bilklubber som tar kontakt. 

– Å hygge seg med en gammel bil eller motorsykkel blir i stadig større grad en vanlig «familieaktivitet» her i landet, slik det lenge har vært i land som Sverige, Tyskland og USA. Samtidig blir det også mer og mer aktuelt som investeringsobjekter, sjeldne biler har de senere årene økt langt raskere i pris enn både aksjer og kunst. Så den dagen sjakklubben eller bondekvinnelaget har lyst til å arrangere et møte hos oss for å se hva vi driver med, skal de være hjertelig velkomne, understreker Eng. 

Da Border Cruisers var på besøk, dreiet det seg mye om gamle amerikanere. Dette er nok en av svært få bilklubber i verden som har sitt utspring i en speiderforening(!), og den ganske ferske klubben er allerede godt kjent for det semi-årlige treffet «All Over Again», som trekker et stort antall fine farkoster og deres blide eiere og familier til Ørje. De første årene ble treffet arrangert av speiderforeningen, der et stort antall både ledere og barn var glødende interessert både i gamle biler og annen nostalgi, før man altså fant tiden moden til å etablere en egen klubb.

– «All Over Again» er det største arrangementet vårt, og vi setter vår ære i at det ikke bare skal være et treff der man parkerer på en astaltert plass, går og sparker i dekk i to timer og så reiser hjem. Hos oss er en kjøretur med innlagte poster med spørsmål og aktiviteter noe av det viktigste, i tillegg til at man selvsagt skal kunne sitte på plenen ved rådhuset og spise god mat, snakke og se på bilene, forteller klubbleder Even Ruud. 

Den tanken slår an. Treffet er godt besøkt av både lokale og mer langveisfarende entusiaster av alle slag, og har hatt økt oppslutning for hver gang det har vært arrangert. I år er det igjen tid for treff, og lørdag den 9. juni skrur bilklubben tiden tilbake til en gang omtrent midt på 60-tallet i Ørje, selv om alt av entusiastbiler selvsagt er velkommen på treffet. 

– Det er alltid gøy når det skjer noe i lokalmiljøet, og jeg ser ikke bort fra at også Stasbil AS på en eller annen måte kommer til å være synlig i Ørje når den dagen kommer, sier Even Eng. 

I mellomtiden håper han at vårsolen snart får skikkelig has på snødekket, og at både erklærte bilentusiaster og andre nysgjerrige i forskjellige lag og foreninger tar kontakt dersom de har lyst til å kombinere et kveldsmøte med muligheten til å se på biler og høre om hva Stasbil kan tilby sine kunder. 

– Plassen er ikke enorm, men på Border Cruisers sitt årsmøte klarte vi å stue inn 35 mennesker, et langbord, ti biler og én motorsykkel i lokalene, så vi bør kunne få til det meste, ler Eng.