Mercedes 300 «Adenauer» – når Rolls ble for pinglete…

Mercedes 300 «Adenauer» – når Rolls ble for pinglete…

Noen biler gjør et så saftig avtrykk i verdenshistorien at de aldri blir uaktuelle, og aldri glemmes. Bilen på bildene er en slik sjelden milepæl, der tysk ingeniørkunst var tatt til det ypperste for at absolutt alt skulle være optimalt. 

Vi snakker om en Mercedes-Benz 300 fra modellserien som har internkode W186. Men her er det egentlig nok å si «Mercedes Adenauer», for det var rikskansler Konrad Adenauers forkjærlighet for den digre luksussedanen som ga den kallenavnet som den fremdeles har, lenge etter at nye generasjoner ikke aner hvem denne Adenauer egentlig var. 

Den opprinnelige 300en ble produsert med tre variasjoner, populært benevnt som 300 a, b og c, fra 1951 til 1957. Da kom en litt revidert og større utgave, som er enklest å skille utseendemessig gjennom et mer tradisjonelt og firkantet bakparti, som ble produsert frem til første halvdel av 1960-tallet som «300 d».

Bilen var så kostbar og avansert at den aldri var noe direkte vanlig syn noe sted. Aller minst i Norge, kanskje, siden markedet for ekstreme luksusbiler her i landet var temmelig slunkent på begynnelsen av 1950-tallet, da gjenoppbygging etter krigen var det som sto i fokus for de aller fleste. Og de som hadde penger, valgte nok i stor grad fremdeles å bruke dem på biler fra USA. Selv om VW bobla liksom hadde fått et fornuftsbasert «amnesti» til tross for sin herkomst, var det begrenset hvor åpenbare folk ønsket å være i sin beundring av hva tyske ingeniører fikk til. 

For fikk det til, det gjorde de. 300-utgaven var den største og dyreste bilen fra Mercedes så langt etter krigen, og den sto ikke tilbake for det ypperste av hva de hadde produsert av luksus og teknologi på 1930-tallet – snarere tvert imot. 

De ble produsert i flere forskjellige karosserivarianter fra fabrikken, og det var selvsagt også åpent for å bestille spesialutgaver dersom du var president, konge eller for den saks skyld en regelrett kjeltring med finansene i orden. For pengene fikk du en ekstremt velbygget, stor bil, som kunne utstyres med alle mulige tilbehør for å gjøre turen i baksetet til en opplevelse – eller rett og slett bare en forlengelse av kontoret for de aller travleste statsoverhodene. 

Men det svært tradisjonelle utseendet kunne bedra. For på samme måte som Rolls-Royce Silver Cloud, som den gjerne ble sammenlignet med, og som skal ha kostet omtrent det samme på en del sentrale markeder, hadde den smalt og høyt panser og flytende skjermer som hverken virket veldig moderne eller veldig sportslig, i hvertfall om man sammenlignet med luksusbilene fra USA. Men til tross for litt svakere motorisering, skal Adenaueren ha vært en temmelig kjøreglad og spenstig bil for sin tid og sin størrelse.

 

Hemmeligheten var at den delte både motorisering og store deler av chassiskomponentene med 300 SL, den sagnomsuste «måkevinge-bilen» som Mercedes-Benz herjet med på racerbanene den gangen. Og om ingen var dumme nok til å sette en 300 sedan på de samme prøvene, så fikk de føle at den var velbygget og hadde kjøreegenskaper gode nok til at den nok hadde tålt mye mer motor under panseret enn det den tre liter store rekkesekseren kunne varte opp med. 

Men, det var da som sagt en bonus – som dog, visstnok, gjorde at mange valgte Mercedesen fremfor den enda mer outrerte, om enn prismessig tilsvarende Rollsen. Felles for dem alle var at de var ute etter noe kompromissløst behagelig å kjøre med, som ga både status og forutsigbart bilhold. 

Om det ikke kom mange hit, var bilen en populær om enn ikke direkte vanlig luksusbil i vårt naboland Sverige, som fremdeles blomstret økonomisk. Og svenske turister var flinke til å pynte opp langs norske veier med slike biler gjennom 1950-tallet, på en slik måte at drømmen om en riktignok totalt uoppnåelig «Adenauer» også ble tent hos mange nordmenn. 

Dermed dukket det opp noen som bruktimporterte biler etter noen år. Denne bilen er én av dem, og typisk nok skal det ha vært en skipsreder som bladde opp nok kroner for å få importert og registrert denne 1952-modellen så tidlig som i 1955. Og siden har den vært her. 

Bilen er dermed det som betegnes som en «300 a», det vil si den første og opprinnelige versjonen av Adenaueren. Skipsreder-historikken er ikke dokumentert, men gjenfortalt gjennom så mange år at det er naturlig å anta at den stemmer. Det som derimot kan dokumenteres, er at den på et noe senere tidspunkt ble solgt videre til Rondane Høyfjellshotell, noe som nok også var en typisk «karrierevei» for store og staselige biler som etterhvert ble solgt brukt den gangen. Det er ikke vanskelig å tenke seg at bilen har tatt seg fint ut parkert foran hotellet, og gitt god status og PR ved transport av gjestende berømtheter, samtidig som en overlykkelig hotelldirektør sikkert satte stor pris på å bruke den litt privat også. 

Disse bilene har som nevnt aldri falt så langt ned på rangstigen at de har vært «gratis». Selv for de som det ikke har vært håp om å komme tilbake på veien for, har verdien vært sikret som reservedelsbiler for andre tilsvarende som har vært inne til restaurering. 

I løpet av hotelltilværelsen har denne bilen også trengt en skikkelig gjennomgang, og det fikk den med det man må gå ut fra at var kyndige hender midt på 1980-tallet. Da ble den nemlig sendt på en «dannelsesreise» til hjemlandet, hvor et Mercedes-verksted i Kiel ga den en omfattende gjennomgang. Fremdeles var det Rondane Høyfjellshotell som var eier, og som mottok en ikke ubetydelig faktura for jobben med den store og avanserte bilen.

I 2010 kom dagens eier inn i bildet, og han kostet på den en ny runde med karosseriutbedring og ny lakk rett etter overtagelsen. Nå har tiden gått, og han har funnet at tiden er moden for å prioritere andre ting enn gammel og overdådig statsleder-Mercedes. Dermed har bilen rullet inn i vår butikk i Ørje, der den kan overtas av en ny eier som er klar for bokstavelig talt å føre arven videre. 

Dette er kanskje det mest imponerende stykket ingeniørkunst vi har hatt på gulvet i butikken til nå, og vi er glade for å kunne tilby denne sjeldenheten til en pris som, tatt i betraktning hva det er vi snakker om her, bør være meget aktuell for kjennere. Dette er biler som har steget og som fremdeles stiger i verdi i raskere takt i utlandet enn de gjør her hjemme, og det ligger altså an til at man her kan ha en form for pensjonssparing man kan ha stor glede av i mellomtiden. 

Eller man kan rett og slett forsvare det med at man er beundrer av gedigen ingeniørkunst fra tiden da nyvinningene sto i kø i bilbransjen, og at man bare vil ha det aller beste. Det finnes mange unnskyldninger for å kjøpe en Adenauer, og heldigvis er det økonomiske bakteppet slik at alle unnskyldningene faktisk er ganske gode…