Allanté – bilen med verdens lengste samlebånd

Allanté – bilen med verdens lengste samlebånd

Etter fem-seks år med dramatisk reduksjon i størrelse kjente ikke amerikanerne igjen de gamle luksusbilene sine på midten av 1980-tallet. Dermed fikk importbilene fra Mercedes og BMW enda mer vind i seilene, og amerikanerne måtte gjøre noe dramatisk. Ett av resultatene heter Cadillac Allanté, og kan beskues i vår butikk i Ørje i disse dager.

Allanté er ingen stor luksussedan, hverken i tradisjonell amerikansk eller strammere europeisk utgave. Den er som en toseters roadster derimot en ganske utypisk nisjemodell til å komme fra denne produsenten, og målet med den var å sette en stopper for Mercedes-dominansen i denne kategorien. 

 

I nærsagt uminnelige tider hadde Mercedes SL-modeller vært standarden for velbeslåtte amerikanere uten behov for baksete, men med behov for fri utsikt mot solen – eller å «bli sett». Nå skulle tyskerne utfordres. 

Det var selvsagt ikke nok å lage en Cadillac som var nært beslektet med de øvrige modellene, som i løpet av få år hadde blitt så dramatisk mye mindre at de lojale kundene ikke kjente igjen bilmerket sitt. Man måtte skape noe helt nytt, og med særpreg. Og da ringte man som man hadde gjort så mange ganger før til gode venner i Italia. 

Cadillac har nemlig helt siden 1950-tallet hatt en god samarbeidspartner i italienske Pininfarina, som både har stått for noen ganske berømte showbiler og bidratt med ombygginger av biler for særdeles krevende kunder. Deres tetteste og mest omfattende samarbeid hadde vært design-utarbeidelsen og håndbyggingen av de ekstremt luksuriøse Eldorado Brougham-modellene i 1959 og 1960, biler som ble produsert i tilsammen 200 eksemplarer disse to årene. 

Nå var det igjen italienernes tur til å sette sitt vannmerke på en toppmodell fra Cadillac. Fremdeles var Eldorado på toppen av rangstigen som en todørs, femseters coupémodell, men den ble ikke lenger levert i åpen versjon fra fabrikken. Nykommeren skulle bli mindre, ha kun to seter, og gjerne litt sportslig image – selv om ingen hos Cadillac nok la avgjørende betydning i at den skulle VÆRE spesielt sportslig. 

Likevel, europeere tar sportslighet litt mer bokstavelig enn amerikanere, og da Pininfarinas designteam satte i gang planarbeidet, la de opp til en bil som både skulle kunne kjøres aktivt, og dessuten by på en god kjøreopplevelse i samme slengen. Samt, ikke å forglemme; litt mystikk som ikke hadde så mye med selve bilen å gjøre. 

Siden chassiene ble bygget hos Pininfarina i Torino, og de ikke skulle få vitale deler som motor og drivverk før de kom til USA, ble de transportert på spesielle traller og lastet inn i spesialbygde Boeing 747 transportfly, som tok så mye som 56 halvferdige Allantéer i slengen over til Detroit. Dette oppsiktsvekkende produksjonsopplegget ble skamløst utnyttet i PR-øyemed, og Cadillac Allanté ble populært kalt «bilen med verdens lengste samlebånd». 

Amerikanerne monterte altså sine egne motorer og drivverk. Cadillac hadde helt siden 1960-tallet sverget til forhjulsdrift på sine mest kostbare Eldorado-modeller, trolig mest for å skille seg litt ut fra mengden, men under den seneste slankekuren for hele modellrekken hadde forhjulstrekk blitt standard på alle andre modeller enn den ultra-tradisjonelle Fleetwood Brougham-modellen, som overlevde på nåde fra år til år, kun fordi de gamle kundene elsket den. 

Dermed var det klart at også Allanté måtte bli forhjulsdreven med tverrstilt V8-motor, noe som var alt annet enn naturlig på en bil som så slik ut: Pininfarina hadde nemlig tegnet en bil med myke og kraftfulle linjer, som så ut til å gå fort selv når den sto stille, og alt ved bilens utseende formelig skrek «sportslige kjøreegenskaper». 

Det hadde den, også. Til og med setene hadde god sidestøtte for aktiv kjøring, etterhvert skulle bilen få mer avansert støtdemping, og det var egentlig bare motoren som hang litt igjen til å begynne med.  

I bilens første år, 1987, hadde den Cadillacs mer beryktede enn berømte 4,1-liters V8, som i denne bilen produserte 170 hester. Det ble forsiktig forbedret til 200 med 4,5-literen i 1989, men skikkelig futt ble det først det aller siste året, 1993, da Allanté også fikk Cadillacs helt nye Northstar V8 på hele 295 hester. Da var også det hypermoderne aktive støtdempersystemet på plass, som nå var kjent fra den sportslige sedanen STS som hadde blitt introdusert i ny og særdeles vellykket Pininfarina-design året før. Endelig hadde Allanté blitt akkurat så sportslig, kjøreglad og motorsterk som den burde ha vært hele tiden, nå var forhjulsdriften det eneste igjen som gjorde at bilen kunne oppleves som litt sær i forhold til hva man forventet av den. 

Ironisk nok skulle 1993 også bli det siste året for den kostbare nisjemodellen, og da produksjonen endte i juli 1993 etter drøyt 21.000 biler til sammen på syv år, ble den heller ikke avløst av noen lignende modell før ti år senere, da roadsteren XLR kom på markedet. Det var imidlertid en rendyrket sportsbil bygget på Corvette-fabrikken, og med chassis tatt direkte fra Corvette C5. 

Allanté er i dag en bil som opplever gryende samlerinteresse. Av åpenbare årsaker er det den siste årsmodellen med Northstar-motor og aktive støtdempere som kundene trekker mot, og de 4.670 1993-modellene som ble bygget ligger godt over sine forgjengere i pris. 

Likevel har det ikke «tatt mer av» ennå enn at du kan kjøpe en fin 1993 Allanté for de samme pengene som du må bla opp for en Mercedes SL av samme årsmodell – og da snakker vi ikke om V8-utgaven av Mercedesen. De to konkurrentene fra den gang føles vidt forskjellige; Cadillacen er mer rommelig i interiøret og har mer krefter og mer sportslige kjøreegenskaper takket være de aktive demperne. Men ved fullt pådrag merker du at den trekker foran, der hvor Mercedesen er mer forutsigbar med sin bakhjulsdrift. 

Allantéen vi har fått inn i butikken er selvsagt en 1993-modell, årsmodellen samlerne foretrekker. Den er en av svært få slike biler i Norge, og vekker helt klart oppsikt. Bilen kom til Norge fra New York så tidlig som i 2006, og har en sjeldent ryddig og veldokumentert historikk både fra USA og Norge. 

Blant annet er servicehistorikken godt dokumentert, og med bare drøyt 100.000 kilometer siden ny er det ikke å undres på at bilen føles både kompakt og kompetent når man slipper Northstar-motoren løs. At den har vært entusiast-eid vises også av tilbehøret, noe så spesielt som en original Cadillac-kalkulator følger med i pakka. Det gjør også en perm full av blader fra den amerikanske Allanté-klubben og en ekstremt detaljert verkstedhåndbok som burde inneholde svaret på det aller meste av spørsmål som måtte dukke opp i et billig, hyggelig og på lang sikt kanskje svært lønnsomt Allanté-eierskap. 

Hvis du synes dette høres ut som en veldig utradisjonell Cadillac, så har du helt rett. Hvis du synes det høres ut som en skrekkelig artig bil, da har du også rett. Så det er i grunnen bare å ta turen innom for å oppleve noe helt nytt og uventet!