280 C «strek-åtte» – eleganse i all enkelhet

280 C «strek-åtte» – eleganse i all enkelhet

Det er morsomt med biler som er nedlesset med alskens tenkelig og utenkelig utstyr. Biler der mye av opplevelsen ligger i detaljer som mange ganger kun den som eier og kjører bilen er klar over selv, og har glede av. 

Men noen biler har substans nok i selve basisen til at de egentlig ikke trenge så mye mer. Der grunninntrykket er så gedigent at det holder, liksom. Og en slik bil ser du på disse bildene. 

Som du ser er det en klassisk Mercedes, og atpå til en coupé-utgave. Ergo skal vi innrømme at utgangspunktet er litt over «standard». Men dette er samtidig en bil som lar deg nyte selve substansen uten for mange forstyrrende elementer. For her er det nemlig ikke spart på bare «noen ting», men nærmest på alt… 

Mange slike biler ble bestilt av eiere som hadde mulighet til å dra på med hva de ønsket fra tilbehørslisten, til tross for at bilen kostet en anseelig sum penger allerede i utgangspunktet. Ekstremt mye i Norge, selvsagt, men dette var dyre biler ellers ute i verden også. Den vanlige firedørsutgaven av 114- og 115-serien, som kom i 1968 og derfor av mange kalles «strich acht», var en velbygget og kostbar bil, og coupeen kunne man med all rett i verden forlange enda en liten formue for. 

På vanlig Mercedes-vis kunne man velge mellom to forskjellige seksere, manuell, automat og en hel haug separate utstyrskoder for å lage den bilen man ønsket, enten målet var å følge personlig smak ved å krysse av mest mulig, eller målet var å gjøre det hele gjennomførbart rent økonomisk, ved å stryke ut mest mulig av det en ivrig selger anbefalte å ta med. Det ble solgt noen slike biler i Norge også, og her var nok utgangspunktet ofte det sistnevnte – norske avgifter gjorde bilene ekstremt kostbare, og dette var i en tid før mannen i gata hadde følt oljerikdommen på kroppen og kontoen. 

Bilen på bildene, som nylig rullet inn på butikkgulvet hos oss i Ørje, kunne fort ha vært en slik norsksolgt bil, for den er ganske typisk utstyrt. Her har første eier strukket seg langt for å få mest mulig motor under panseret, og i samme slengen ofret en god del – for ikke å si det aller meste – annet. 

1974-modellen, som med det tilhører den siste facelift-perioden av 114-generasjonen, har dermed den med tiden nærmest legendariske «M110» 280-motoren, en 2,8 liters twin cam sekssylindret rekkemotor som var å finne i konsernets mer påkostede modeller helt fra 1972 og frem til og med 1985. Bokstaven C uten en etterfølgende E avslører at det er en forgasserutgave vi har med å gjøre, og i den vanlige lavkomprimerte utgaven ga den 145 hester. 

Ingen racerbil, men det var den heller ikke ment å være. En 280 CE med injection I stedet for forgasser ville gitt 25 hester til, men det brydde ikke første eier seg om. Han skulle nemlig rulle rundt på flate veier i Nederland, og hadde sannsynligvis klart seg lenge med den mer vanlige 250-motoren også, hvis det var det om å gjøre. Men litt ekstra fant han altså å kunne unne seg. 

På den annen side hadde han ikke noe imot å gire selv. Mercedes er kanskje det ikke-amerikanske bilmerket som var tidligst ute med å få et ganske betydelig salg av automatgir, men det hadde selvsagt også noe å gjøre med prisnivået og hvilket publikum bilene henvendte seg til. Vår nederlandske venn skiftet mer enn gjerne gir selv, og for å være ytterligere sikret mot å få fritidsproblemer bestilte han også bilen uten elektriske vinduer. 

«Mindre utstyr, og mindre som kan gå i stykker», ville vi sagt i dag, nå som vi er blitt vant med en ubestemmelig «motorlampe» som lyser hele tiden og feilkoder som når alt kommer til alt kan bety masse forskjellig, de også. Denne bilen rullet trolig rundt i Nederland uten å kreve så mye mer enn vanlig service og generøse mengder bensin for å holde sin eier fornøyd. 

Historikken er ikke kjent i detalj før bilen kom til Norge i 2007, da i selskap med nettopp en nederlender som var på flyttefot. Og bilen så etter hva vi vet ut ganske nøyaktig da som den gjør nå, det vil si med et lett patinert men originalt og fint interiør, og et helt og etter hva vi kan bedømme rimelig rustfritt og greit karosseri. 

En eller annen gang i løpet av livet har bilen fått en omgang med ny lakk i original farge, og siden det virker å være en stund siden, samtidig som lakken fortsatt er like fin, tar vi sjansen på å konkludere med at grunnarbeidet må være gjort på en meget bra måte. Også teknisk og mekanisk fungerer bilen fint, og kjøreopplevelsen er nettopp så «rå» og uforfinet som man kan ønske seg av en veteranbil. 

Selv om slike biler kunne være de reneste utstyrsbomber med ting som ikke ble vanlig på andre biler før 10 eller 20 år senere, tør vi påstå at du ikke vil savne det her. Dette er en gammelbil som gir nettopp følelsen av å kjøre gammelbil, og med det ekstra momentet av følt byggekvalitet av noe av det mest slitesterke som var å få kjøpt den gangen – og som har blitt stående som en milepæl siden.  

Coupé-karosseriet er også på typisk Mercedes-vis påkostet for å fremstå som noe helt eget både med hensyn til eleganse og funksjon. Mer laget man ikke coupeen så tett opptil firedørsbilen som mulig for å kunne bruke flest mulig deler om hverandre og gjøre ting enkelt for seg selv, dette var en bil som skulle se ut og oppleves som noe helt eget. Det måtte man betale dyrt for da bilen var ny, men så har da også disse bilene holdt seg meget godt både i pris og popularitet helt frem til nå, snart 45 år senere. 

Likevel tipper vi du blir overrasket over prisen når du ser og føler hva som bor i denne bilen. For dette er både en gjev samler- og hobbybil, samtidig som den er det man kan kalle «nøkkelferdig». Fortsetter du å ta vare på den på samme måte som både nederlendere og nordmenn har gjort til nå, bør du kunne ha både et noenlunde bekymringsløst, underholdende og økonomisk svært forutsigbart veteranbilhold i mange år fremover.