Amazon – bilen som lærte oss å misunne svenskene

Amazon – bilen som lærte oss å misunne svenskene

Vi nordmenn har i alle år, i hvertfall frem til oljerikdommen begynte å spre seg ut til våre private lommebøker utpå 1980-tallet, hatt et litt misunnelsesbasert forhold til svenskene. Ikke bare var vi i lomma på dem rent styremessig i mange år, de har også vært flere, hatt mer industri og generelt vært flinkere enn oss til å få mest mulig ut av ressursene sine. Image result for volvo amazon

Og blant mye annet, har de produsert biler. Biler som folk skryter av ute i den store verden, til og med. Det verste er at vi har hatt lyst på de bilene, vi også. Ikke minst var Volvo Amazon lenge en drømmebil, og det er lett å forstå når man ser den klassisk perlehvite bilen på bildene, som nylig har rullet inn på gulvet i butikken vår i Ørje.  

Det ble for alvor klart hva svenskene kunne få til, da den gammelmodige og litt trauste PVen skulle få sin avløsning på siste halvdel av 1950-tallet. Nykommeren var solid og elegant, og som vanlig på Volvo-manér klart inspirert av sine samtidige amerikanere: Besnærende design, høy slitestyrke takket være raust tiltatte dimensjoner, og ikke unødvendig modernistiske påfunn som kunne rokke ved driftssikkerheten eller eiekostnadene. 

Den norske bilrasjoneringen gikk riktignok mot slutten, og helt umulig var det ikke å legge vantene på en ny Volvo. De siste årene før bilrasjoneringen opphørte i oktober 1960 kom det også inn noen Volvoer i bytte med norske industriprodukter som ble tilgjengelige for de som hadde kjøpetillatelse i «light-versjon» – de slapp unna øst-europeerne som ble solgt fritt, men kunne ikke få akkurat hva de ville, slik som en del leger, drosjesjåfører og andre med spesielle behov. 

Ergo markerte en Volvo et markert skritt opp blant de delvis priviligerte, selv om det nok var mest Volvo PV man fikk tilgang til. De 3.000 ekstra «kvote-Volvoene» som kom inn i 1957 var alle Pver og Duetter, mens 420 Amazoner ble norske statsborgere i 1958, sammenlignet med 3.232 av de andre modellene. Men det var greit nok, den flunkende nye Amazonen var uansett en ganske kostbar bil, og utenfor rekkevidde også økonmisk for de fleste som kunne hatt lyst på én. 

Da bilsalget ble frigitt økte Amazon-andelen av Volvo-salget betraktelig, og da hadde man også fått luket ut noen ikke helt ubetydelige barnesykdommer som bilen hadde hjemme i Sverige. En trøst for alle de som gjerne skulle hatt en Amazon, og misunte svenskene både det ene og det andre, var det at det var norsk-ættede Jan Wilsgaard som hadde tegnet den flotte bilen. Og selv om den hadde klare designtrekk fra Chryslers luksusmerke Imperial midt på 1950-tallet, hadde Amazonen langt mer egen identitet enn Wilsgaards første prosjekt som Volvo-designer – Volvo Philip, som nærmest var en V8-utstyrt Kaiser-kopi, og som heller aldri ble produsert i mer enn ett prototyp-eksemplar. Image result for volvo philip

Amazon skulle bli folkebilen på hjemmebane, bilen som tok med Volvo-kundene inn i en ny tid med mer komfort og mer sikkerhet. Allerede i 1959 fikk Amazon som første bilmodell i verden montert trepunkts sikkerhetsbelter som standard, og en myk polstring på dashboardet, om enn av beskjedent omfang, var på plass i Amazonen allerede fra start, til modellåret 1957. Mange andre, blant annet i USA, kunne levere belter på bestilling også tidligere, men gjorde ikke noe poeng av det – kundene ville ikke bli minnet om at det kunne være utrygt å kjøre bil.  

Volvo var åpenbart først i verden med å snu problemstillingen, og gjøre sikkerhet til en status-greie og et salgsargument, noe de som vi vet har fortsatt å bruke i sin markedsføring helt til i våre dager. 

Amazon klatret på norske salgsstatistikker ut over 1960-tallet, og oppnådde en tredjeplass både i 1966 og 1967, før den nylanserte 140-serien plutselig begynte å gjøre Amazonen litt «gammel» – akkurat slik forholdet hadde vært med Amazon kontra PV ti år tidligere. Men Amazon var i produksjon til og med årsmodell 1970, på slutten kun som todørs sedan, og fikk et stort og hengivent publikum i løpet av de årene. 

Stor tilgang på deler har gjort Amazon til en populær veteranbil i dag. Men den viktigste forklaringen på hvorfor mange drømmer om slike biler 50 år etter, er selvfølgelig at mange minnes dem fra årene i mellom: Svært mange nordmenn vokste opp i baksetet på en slik bil, og mange av de samme hadde dem selv om ungdomsbiler på 1970- og 1980-tallet, da robust konstruksjon, bakhjulstrekk, billige deler og trimmingsvennlige motorer gjorde mange av dem til gatas skrekk, med revehaler i antennen, «laksetrapp» på bakruta og et par skikkelige bøttelys med Marshall-logo i grillen. 

Tildels som en direkte følge av denne «ungdomstilpasningen» gikk det hardt ut over bestanden også, da bilene begynte å bli gamle. Bilcross ble siste stasjon for ganske mange både Amazoner og bobler da 140- og 240-serien kom i ungdommenes søkelys. Og det har gjort at det som gjennom hele 1960-tallet var blant Norges 10 mest solgte biler i dag faktisk ikke er altfor lett å finne, i hvertfall om man er litt kresen på at det skal være «noe» igjen av den opprinnelige bilen uten at alt må helrestaureres før bruk. 

En slik bil er det vi har vært heldige å få inn i butikken. Vår Amazon er en 1967-modell, og med hvit lakk og brunt interiør er den akkurat slik som mange husker en typisk Amazon fra den gangen. Tilstanden er også akkurat slik man kan huske på en slik bil fra da den var i vanlig bruk, dette er nemlig ikke noen overrestaurert «trailer queen», men en bil som har vært tatt godt vare på gjennom hele historien. 

Slikt vitner gjerne om lange og trygge eierskap, og slik er det også her. Amazonen startet sitt liv på gammeldagse vinterveier i nord-svenske Umeå, og på samme sted holdt den seg helt til en nordmann hentet den hjem til Ålesund i 2005. Derfra gikk den videre til Lærdal fem år senere, og der har den vært til nå, fremdeles forskånet for nevneverdig rust eller andre skader, men med bruksspor og en og annen lakkreparasjon foretatt i løpet av årene. 

Bilen følges av langt mer dokumenter rundt service og eierskap gjennom årene enn hva som pleier å være vanlig på en slik bil, noe som bidrar til inntrykket av at den har hatt det godt, og blitt huset av ordensmennesker. Dessuten gir det også litt ekstra glede for en ny eier å kunne bla i gamle papirer, for å få en følelse av hva bilen har vært med på tidligere. Ikke minst når vi nå går mot vinter, og den mest aktive tiden bak rattet er over for i år. 

Her skal det være lite å ta tak i av ting som «haster», tvert imot er det en nøkkelferdig veteranbil som du kan ha klar til å ta ut og kjøre med så fort det begynner å smelte i vårsolen. Slik er høsten en fin tid å kjøpe veteranbil på, og med hyggelig pris tror vi ikke denne blir stående og vente lenge på nestemann som vil gjenoppleve sjarmen med sekstitallets drømme-Volvo.