Jaguar XJ6 – bilen for deg som nekter å rygge

Jaguar XJ6 – bilen for deg som nekter å rygge

Tilfeldigheter gjør at noen biler blir berømte for noe helt annet enn hvor fine, bra eller i det hele tatt hvor populære de er nettopp som biler. Jaguar XJ6 har aldri vært noen volumbil i Norge, og heller ikke på alderens høst er det en bil du finner mange eksemplarer av på veterantreff, men det er likevel en bil som de aller fleste nordmenn klarer å identifisere, eller dukker opp i tankene på et gitt signal.  

Ikke minst når den er rød. Det holder å si «nei, det er HAN som nekter å rygge!». De fleste har forlengst tatt hintet, og ser for seg Henki Kolstad som den rygge-nektende bedriftseieren i rød XJ6 i clinch med den minst like rygge-nektende Rolv Wesenlund i rollen som norsk TV-komedies uovertrufne karakter Marve Fleksnes. Da episoden «Trafikk og panikk» ble spilt inn i 1973-74 var en rød Jaguar det opplagte valget for å portrettere en vellykket og litt vel snobbete bedriftseier som bare ved å være seg selv ville bringe frem det aller verste i vår alles kjære Fleksnes. Jaguaren var dyr og fin, men ble nok ikke tatt helt på alvor av de «typiske» norske luksusbilkundene. De henfalt gjerne til Mercedes eller dyre Volvoer, hvis de ikke var unge og sportslig innstilt, og kjøpte BMW i stedet. Jaguaren var sær og litt gammeldags, hadde en litt hoven fremtoning, og henvendte seg nok i første rekke til folk med svært gamle penger, et aktivt forhold til dyre sigarer, dyr cognac og tunge Chesterfield-møbler, eller nær slekt på de britiske øyer. «Verre» skulle det bli jo nærmere 1980 man kom, også. For britisk bilbransje kunne nesten mistenkes for å være ute etter å tilintetgjøre seg selv med en ond sirkel av streiker, kvalitetsproblemer og stadig dårligere økonomi, og de få som valgte Jaguar i Norge på siste halvdel av 1970-tallet gjorde det trolig mest som et slags politisk statement. Da var det ikke lenger bare den velkjente, tvilsomme kvaliteten på de elektriske anleggene fra Lucas som ødela for bilene, men man kunne stille store spørsmålstegn ved det øvrige, også.Briter er ikke verdens mest endringsvillige folk. Likevel, det som overlevde av britisk bilbransje etter 1970-tallet kom seg på beina igjen overraskende raskt. Det vil si – de fikk skikk på kvaliteten. Lønnsomheten var det så som så med i lang tid etterpå, og som vi vet er det meste kommet på utenlandske hender i dag. Blant de som har overlevd, selv om eierskapet i dag er indisk, er nettopp Jaguar. Og helt til de slo tvert om i 2009, og moderniserte designet dramatisk også på XJ-modellen etter en vellykket «test» med mer kompakte XF et par år før, var grunndesignet meget godt gjenkjennelig helt tilbake til XJ-debuten i 1968. Slik stayerevne settes pris på av mange luksusbilkunder, også noen i Norge. Og det har sørget for at det hvert år har blitt solgt en og annen Jaguar til norske merkeentusiaster med finansene i orden, selv i de årene på 1970- og 1980-tallet da det tørket helt inn for en del italienske og amerikanske merker som man kunne sett for seg som konkurrenter i markedet for sære luksusbiler. Bilen på disse bildene er altså en serie 3-utgave av XJ-modellen, fra modellåret 1981. Serie 3, som med sekssylindret motor var i produksjon frem til 1986 og med V12 helt til 1992, hadde fremdeles det virkelig klassiske utseendet med runde frontlykter og runde former, mens etterfølgeren fikk svært forsiktige moderniseringer med firkantede hovedlykter og Audi- og Pontiac-inspirerte sorte baklys. Det var nok til å skape enorme protester, og nyere XJ-generasjoner utover 1990-tallet ble igjen langt mer klassiske i designuttrykket, frem til man altså kastet alle kortene i lufta og bygget noe helt moderne i 2009. 

Den har vært nevnt i denne spalten tidligere, men er først nå klar for en ny eier etter at vi har kostet på den et lite «spa-opphold» for å tune inn diverse detaljer som bør være i orden for at den virkelige Jaguar-følelsen skal slå inn for alvor. Med den store versjonen av to tilgjengelige sekssylindrede motorer, her på 4,2 liters volum, har den 205 hester, hvilket er mer enn nok til å gi kjøreglede langt ut over det det høyst konservative utseendet sladrer om. Bilens historie de siste 25 årene er relativt godt kjent, da den på 1990-tallet hadde to lokale eiere her i Ørje. Derfra gikk den til Fosser i Akershus, der den var planlagt å bli ny “konebil” til erstatning for en eldre Jaguar som hadde vært i familien siden den var nesten ny, og nå skulle oppjusteres i status til å bli søndagsbil. Slik gikk det ikke, av diverse grunner ble begge Jaguarene svært sparsomt benyttet gjennom mange år, helt til vi kjøpte begge i år.  Nylig har vi også blitt kontaktet av eier nummer to på Hamar, som kan fortelle at bilen ble solgt ny av Jaguar i Oslo til ikke ukjente Horten Hus på Fåvang i Gudbrandsdalen. Derfra gikk den til Hamar tre år senere, og da var den allerede moden for en meget påkostet omlakering, der finishen etter alt å dømme har holdt seg meget godt helt til i dag. Hamar-karen kostet også på den en god del annet, før bilen ble solgt til Tønsberg noen år senere.  Mellomrommet fra Tønsberg og til den dukket opp i Ørje er så langt udokumentert, men historikken er såvidt komplett at det ikke overrasker at bilen er i god stand, spesielt etter at vi nå har rettet opp i en del småfeil som bilen hadde «stått på seg» over flere år med svært liten bruk. Bilen har svært lite, om noe rust, og er for øvrig også meget bra i karosseri og interiør. Noe slitasje synes på førersetet, men ikke mer enn at man fint kan nyte bilen slik den er ment uten å skamme seg for å vise den frem. Vi har kjørt den litt i sommer i forbindelse med forberedelsene før EU-kontrollen, og kan konkludere med at det ikke bare er utseendet som er klassisk og særpreget. Jaguaren er på typisk katte-vis både spenstig og lett på foten, langt mer enn man skulle tro når den bare maler kjælent på tomgang, og oppleves faktisk som mer lettkjørt enn sine samtidige konkurrenter, om enn ikke like presis i ett og alt som en BMW. 

Men historien har vist at Jaguar har sitt helt hengivne publikum som nybiler i Norge, og det skulle forundre oss om det ikke er på samme vis for en slik veteran. Britenes «issues» med kvalitet da bilene var nye har nok sørget for at overlevelsesprosenten er langt lavere enn for de tyske konkurrentene, og det er med hånden på hjertet lenge siden vi så en XJ6 av denne generasjonen i en tilsvarende stand som denne – atpå til med en prislapp som er så desember-vennlig som på denne bilen.