2006 Mustang GT – klassiker i moderne tapning

2006 Mustang GT – klassiker i moderne tapning

Hva er en klassisk bil? Det kan man diskutere i det vide og det brede. Men en av bilmodellene som gjennom historien har satt et så grundig avtrykk at den respekteres av de aller fleste som en klassiker og en milepæl, er Ford Mustang. 

Tilhengere av japanske sportsbiler, britiske statusbiler og tysk ingeniørkunst – nesten alle sier de kunne tenke seg en av de tidlige Mustangene. Også folk som ellers ikke ville sette sine ben i en amerikansk bil – og det til tross for at de tidlige Mustangene virkelig var enkle og billige biler uten å forsøke å utgi seg for å være noe mer enn nettopp det. 

Det var denne ikoniske statusen Ford gjerne ville tilbake til da de litt inn på 2000-tallet fornyet modellen ganske betraktelig. Mustangen hadde levd videre gjennom opp- og nedturer, og fylte hele tiden en funksjon som en enkel og billig bil for hvermannsen, og blitt en «helt grei» bil. Men utstrålingen og det klassiske var det ikke mye igjen av, bortsett fra navnet. 

Retro-trenden var sterk på denne tiden, og i Europa hadde BMW hatt stor suksess med lanseringen av den nye Minien, som de etterhvert satt med eierskapet til. Volkswagen satset også stort, en stund med godt hell, på retroutgaven av sin ikke mindre ikoniske Boble. Og amerikanerne hadde også luktet litt på temaet, først og fremst i Chrysler-konsernets regi, der man satset på retro-inspirerte om enn ikke konkrete gjenskapninger av noe spesielt med modeller som Plymouth Prowler og Chrysler PT Cruiser. 

Ford bestemte seg dermed for å gå all in, og la Mustangen gå tilbake til røttene. Den nye retro-Mustangen ble lansert som 2005-modell, med moderne komfort og egenskaper drapert i et karosseri som virkelig så ut som en «ny» versjon av bilen fra midten av 1960-tallet. Suksessen uteble ikke, takket være et meget heldig og åpenbart retroinspirert design, og det faktum at bilen under skallet hadde alt det man etter hvert forventet seg av en moderne bil. 

Resultatet ble blant annet bilen på bildene, som like inn på nyåret rullet inn i vår butikk i Ørje. Det er nettopp en 2005-modell, i åpen versjon, og med den populære GT-pakken. For Ford gjorde det skikkelig, og bygget den nye Mustangen i begge de to karosserivariantene som historien har vist at folk setter mest pris på: Fastback og convertible. 

Mens fastback-versjonen, som i sin opprinnelige form ble gjort udødelig både av filmer som «Bullitt» og av tuning-legenden Carroll Shelby, gjerne hylles og begjæres av de som liker å kjøre litt inspirert, falt den åpne versjonen i tilsvarende god smak hos alle de som ønsket seg en liten og nett cruiser med linjer som ble lagt merke til, og som ga muligheter for virkelig å kose seg bak rattet når sommerværet inviterte til toppløs nytelse – gjerne som en kjekk nummer to-bil for familien. I begge tilfeller akkurat slik Mustangen også ble brukt og satt pris på på 1960-tallet. 

Som på 1960-tallet lot man også Mustangen være alt fra en enkel bruksbil til en ganske frisk performer for de som ønsket det. Standardversjonen fikk en V6-motor uten de helt ville egenskapene, mens de som ønsket seg en litt mer bøllete bil kunne kjøpe GT-versjonen med V8. Det var riktignok ikke helt Shelby-takter over V8-utgaven heller, men med rundt 300 hester var den 4,6 liter store åtteren i hvertfall rapp nok – og som alltid regnet Ford med at den uansett ville bli en populær bil å videreutvikle for diverse tunere og hjemmemekkere over hele verden. 

De tok ikke feil. Som vi vet ble retro-Mustangen etter hvert en yndet bøllebil tilgjengelig i mange utgaver fra mange tunere. Og takket være et fint chassis og en meget vellykket GT-pakke med mange paralleller – både rent visuelt og også utstyrsmessig – tilbake til GT-utgavene fra 1960-tallet, ble bilen allerede i utgangspunktet en langt bedre kandidat til å oppfylle alle behov enn den opprinnelige, Falcon-baserte billigkonstruksjonen fra 1960-tallet noen gang hadde vært. 

Kuriøst nok ble historien gjentatt også når det gjaldt konkurrentene. På samme måte som suksessen til den opprinnelige Mustangen skremte Chrysler og GM til å finne på et mottrekk den gangen, gikk det bare et års tid før det dukket opp konseptbiler med retro-varianter av både Dodge Challenger og Chevrolet Camaro også da retro-Mustangen kom på markedet i 2005. Den utpreget retro-designede Challengeren kom i produksjon i 2008, mens GM brukte enda et år, og lanserte sin retro-Camaro med klare trekk fra 1969-modellen til modellåret 2010. 

Dermed ble den nye retro-Mustangen en velsignelse for alle amerikanere med sans for, og gjerne også konkrete minner og erfaringer fra, de opprinnelige «pony cars»: Den førte til at konkurrentene også satte sine retro-konsepter i produksjon, og plutselig ble det mye morsommere å kjøpe ny bil i USA. 

Retro-Mustangens suksess vises av at modellen fikk leve i hele ti modellår, hvilket må sies å være oppsiktsvekkende lenge. Den fikk en omfattende facelift i 2010, da man gjorde designet litt rundere og fjernet seg litt fra det mest markerte retropreget, og først i 2015 kom en helt ny, mindre og lettere Mustang – fremdeles med et visst retropreg, som takket være mindre størrelse og muligheten for firesylindrede motorer skulle være mer spiselig for kjøpere også utenfor USA. 

For salget av den første retroutgaven tok ikke av utenfor bilens hjemland. Avgiftene gjorde, også som på 1960-tallet og i alle år etterpå, at de amerikanske moro-bilene ble kostbare ved import til Norge. Noen kom etterhvert, mange står nok fremdeles uregistrerte rundt om i norske garasjer og venter på at avgiftene skal gå ned mens alderen går opp, men foreløpig har ikke hverken Mustanger, Challengere eller Camaroer av retro-generasjonen blitt noe dagligdags skue i trafikken hverken i Norge eller nedover i Europa. 

Unntaket fra regelen finner du altså blant annet i vår butikk i Ørje nå om dagen. Bilen vi har fått inn i kommisjon er en 2005-modell convertible med den ettertraktede GT-pakken. Mens de fleste slike biler som har fått skilter i Norge de siste årene gjerne er de mer avgiftstilpassede V6-utgavene, har denne altså 303 hesters V8 under panseret. Sammen med sort skinninteriør gjør det at den skiller seg meget positivt ut fra «mengden», og mørkegrå metallic med mattsorte GT-striper og sort tak gjør at den legges meget godt merke til. 

Bilen ble første gang registrert sør i USA i 2006, og hadde fire eiere der frem til den ble importert til Norge så sent som i fjor. Den er grundig dokumentert når det gjelder service- og verkstedhistorikk gjennom det amerikanske Carfax-systemet gjennom hele tiden i USA, og her er det lite eller ingen ting å sette fingeren på. Bilen ser da også meget pen og velholdt ut, også om man tar den beskjedne kjørelengden på ca. 155.000 kilometer i betraktning. 

Mustangen har i grunnen alt en norsk Mustang-entusiast ønsker seg av en slik bil: Den synes godt i trafikkbildet, den kan nytes toppløs når været tillater det, og GTens gode utstyrsnivå med blant annet skinninteriør hever den høyt over det billig-preget en helt standardutstyrt Mustang gjerne har. V8-motoren gjør den rask og gir den den «riktige» lyden og kjørefølelsen en slik bil skal ha, samtidig som automatkassen gjør den anvendelig og komfortabel som en cruiser skal være. 

Og så er det altså en Mustang, som gjør at stort sett alle har sansen for den – som sagt også de som ellers ikke har veldig sans for amerikanere. Prøver de denne, vil de også oppleve at selv om den visuelt minner mye om de ikoniske 1960-tallerne, har tiden på ingen måte stått stille i USA, heller. Dette er en velkonstruert kjørebil som ikke ligger noe tilbake for konkurrenter fra andre deler av verden. 

I den grad en Ford Mustang noen gang kan sies å ha hatt noen direkte konkurrent fra noe annet sted i verden… 

Er du interessert i å lese mer om nettopp denne bilen kan du gjøre det her: https://stasbil.no/biler-for-salg/2006-ford-mustang-gt/
Eller simpelthen ringe oss på 92635514.