Mercedes-Benz 300 CE-24 – coupeen som hadde alt

Mercedes-Benz 300 CE-24 – coupeen som hadde alt

Mercedes er et bilmerke mange har et forhold til, og ikke minst som entusiastbiler. Det er det flere grunner til – hovedsaklig kanskje at det en gang i tiden var et merke som var forbundet med en viss status, og dermed påkalte et visst ha-begjær hos de fleste, og også at de var kjent for en kvalitet som føltes ned i den minste detalj. 

Samt, selvsagt, at de også har laget en rekke modeller gjennom tidene som har hatt en betydelig grad av eksklusivitet over seg. 

Det som skulle bli hetende E-klassen, altså Mercedes-modellene i den vanlige «familiebil-klassen» som på mange måter startet med den såkalte «strek 8-generasjonen» i 1968, var intet unntak. Gjennom årene har disse bilene hatt et like hengivent og entusiastisk publikum rundt de vanlige sliterne, altså sedanene og etterhvert stasjonsvognene, som rundt de spesialbyggede versjonene for profesjonell bruk – vi tenker da på ambulanser, forlengede taxier med en ekstra seterad og en hel rekke andre spesialutgaver. 

Og hele tiden siden 50 år tilbake har produsenten takket være kompromissløs kvalitet, lekkert design og påkostede detaljer klart å gjøre coupeene og cabrioletene på samme lest til attraktive luksusbiler, som folk har stått i kø for å betale enorme summer for når de har vært nye. 

De er populære så det holder også med noen år på baken, noe vi ikke minst har sett her i vår butikk i Ørje. Vi har hatt flere coupeer innom av alle de tre første generasjonene, både 114, 123 og 124, og forleden hadde vi også besøk av en cabriolet fra 124-generasjonen, som ikke rakk mer enn såvidt å snu i døra før det kom en kunde som var bestemt på at en slik bil er det rette å ha nå som solen begynner å varme og det klukker muntert i takrennene. 

Vi forstår det godt. For om det sikkert har et anstrøk av «urban legend» over seg, kan man fristes til å tro på uttrykket om at 124-serien til Mercedes var den siste bilmodellen de utviklet etter den gamle læresetningen «bygg bilen slik den skal være først, og summer opp hva den må koste etterpå». 

Om du også er i markedet for en litt snasen 124-bil til sommeren kommer, er det fremdeles ikke for sent. Det er etterhvert blitt mange slike biler i Norge, men samtidig begynner de å få noen år på baken. Og om tilstanden mange ganger kan bære preg av alderen, er det også langt mellom de som har alt det utstyret som man gjerne ønsker å ha i en slik bil, når man nå skal bruke den mer som en hyggelig «youngtimer» til spesielle anledninger enn til daglig transport, slik de gjerne har måttet fungere frem til nå. 

Bilen på bildene har nylig rullet inn på gulvet hos oss, og det er noe så sjeldent som toppmodellen blant coupeene, dertil med et meget hyggelig utstyrsnivå. 

124-kjennere vil vite at den virkelige toppen av lykke er den Porsche-bygde 500 E-modellen fra 1990-tallets begynnelse. Den hadde ombygget torpedovegg og eget, bredere snuteparti for å gi plass til Mercedes store 5-liters V8, i tillegg til enorme mengder utstyr som gjorde den til en seriøs konkurrent til BMWs M5 – selv om BMW-entusiaster neppe vil innrømme hvor nær «jåle-taxien» var deres egen familieracer. 500 E – som helt til slutt ble omdøpt til E500 – ble som sagt bygget for hånd av Porsche, som hadde ledig kapasitet på sin 928-produksjonslinje, og ble det siste samarbeidsprosjektet med dem før Mercedes kjøpte opp hele AMG, og begynte å bygge sine versting-modeller helt uten samarbeid med andre. 

På slutten kunne man dessuten få den litt mindre V8-motoren i E-klassen også, men da var det i et helt standard Mercedes-chassis. Ingen av dem ble produsert i store antall, og ingen coupé eller cabriolet i 124-serien kom med V8 fra fabrikken. 

Dermed er det en 300 CE-24, eller 320 CE, som den het på slutten, man skal se etter for å finne den ultimate 124-coupeen. Den kom på markedet da 1980-tallet ble til 1990-tallet, og til bød på mer avansert mekanikk, mer krefter og mer moment enn den «vanlige» 300-motoren, som hadde regjert frem til da. 

Svært få klaget over 300-motoren også, som med sine 180-190 hester, litt avhengig av om de hadde katalysator eller ikke, ga fine fartsressurser, godt moment og nydelig sekser-lyd, selv om det ikke lignet på sportsbil-takter. 24-ventileren skulle rette på det, og med antall hester plusset på til 220 så begynte det virkelig å smake fugl av det hele. 

Få vil være fristet til å kjøre en slik coupé som en sportsbil likevel, men 24-ventileren bød på såvidt mye mer pulver at det skal være merkbar forskjell når man prøver de to rett etter hverandre. «Godt ventilerte» motorer var i skuddet den gangen, både som et middel til å utligne effektfallet som følge av at katalysatorrensing ble påbudt på stadig flere markeder, også det norske, og for å gjøre forbrenningen bedre og derved spare bensin. 

Ikke at bensinsparing var det første man tenkte på når man kjøpte en Mercedes-coupé uansett, men det gjorde jo ikke noe å være i forkant. Og for sin tid var disse motorene faktisk svært så nøysomme, samtidig som de altså ga både kvikk respons, bra bunndrag, herlige fartsegenskaper og så vakker eksoslyd som et egentlig bare er mulig å få ut av en klassisk, gammel rekkesekser. 

300 CE-24, som altså senere ble justert opp til 320 CE volummessig, og uten at man lenger gjorde noe poeng av at bilen hadde 24 ventiler i betegnelsen, var som ny ganske uhørt mye dyrere enn de mindre motorene. På enkelte markeder fikk man til og med den lille 2-literen i coupeen, da som 200 CE, mens de få som ble solgt nye i Norge gjerne var 230 eller 220 CE. Noen flekket til og kjøpte sekssylindret, men ikke veldig mange. Og da begynte det som sagt å koste såvidt mye at det ikke var mye igjen på familiebudsjettet når man skulle begynne å krysse av på utstyrslista. 

124-coupeen var, som sine coupé-forgjengere i 114- og 123-seriene, svært påkostet konstruksjonsmessig. Bilen var 7 cm kortere enn en sedan med egen bunnplate som resultat, taket var lavere med andre front- og bakruter som en naturlig følge, og inni hadde bilen fått masser av konstruksjonsmessige detaljer fra den større S-klassecoupeen SEC, som hadde vært på markedet i noen år da CEen kom i 1987. Blant annet, og mest iøyenfallende, gjaldt det de automatiske beltefremførerne til forsetene. 

Dermed ble de fleste norsksolgte bilene, og også de fleste som kom inn som bruktimport mens de var forholdsvis nye, ganske forsiktig utstyrte biler med firesylindret motor. Det er først nå som bilene begynner å bli noen år gamle at det har dukket opp biler med kombinasjonen av den store motoren, og høyt utstyrsnivå. Men disse bilene begynner samtidig å bli så kostbare ute i Europa, at det neppe vil bli noen dagligdags affære å møte på en bil som er bestykket på samme måte som den vi kan tilby våre kunder i disse dager. 

Her snakker vi om en 300 CE-24 fra 1991, der første eier var smart nok til å krysse av for original sportsfjæring, som på Mercedes-språket het «Sportline» den gang. Det var det de færreste som tenkte på, men den milde senkingen har mye å si for bilens utseende om man så likevel unnlot å «bruke» fjæringen aktivt. Videre har den sort skinninteriør med ortopedisk førersete, samtlige vinduer er elektriske, og den har kombinasjonen av takluke OG air condition – en svært uvanlig utstyrsmessig «overdrivelse» den gangen. 

Automatkassen er, som den gjerne var i kombinasjon med 24-ventilsmotoren, den nye utgaven med fem trinn i stedet for fire, noe som også bidro til å holde bensinforbruket på et hyggelig nivå. Legger man til nakkestøtter i baksetet, antispinn-differensial og airbag så begynner det å nærme seg en komplett utstyrt 124-coupé – i hvertfall så lenge vi glemmer en del sært ekstrautstyr som få i det hele tatt visste at fantes. 

Bilen er i fin stand, og eneste avvik fra original er at den på et eller annet tidspunkt har blitt byttet farge på. Opprinnelig var den i Mercedes sin vinrøde Almandin-metallic, men den skal man jobbe for å finne spor av noe sted. Her har man gjort jobben ordentlig i alle karosseriåpninger, slik at bilen i dag fremstår i sober og Mercedes-klassisk blanksort farge. 

Hvor sobert det ser ut, og hvor lekker en rimelig fullspekket 124-coupé faktisk kan være, kan du få gjenoppleve dersom du stikker innom oss. Dette er en attraktiv klassiker som neppe vil bli billigere i fremtiden, så her er det bare å slå til mens det fremdeles er mulig å sikre seg den til en svært overkommelig pris.

Se mer om bilen her, eller fyll ut skjema nederst så kontakter vi deg fortløpende.

Vil du bli kontaktet om denne Mercedesen, fyll ut skjema under så hører du fra oss.